Viser på valse – Dansk musiketnologi efter fonografen

Nu kan du høre, hvordan musik og sang lød for over 100 år siden. Dansk Folkemindesamling har nemlig lige udgivet cd-boksen ”Viser på valse”, hvor de første fonografoptagelser foretaget i Danmark kan høres. Optagelserne stammer fra Dansk Folkemindesamlings enestående samling af lydoptagelser, der er indspillet på fonograf i årene fra 1907 til 1947.

Men bagved optagelserne gemmer sig også historien om, hvordan indsamlingen gik til og hvordan man først begyndte at anvende fonografen i den danske musiketnologi. Pionererne inden for feltet var den kendte folkemindesamler Evald Tang Kristensen, arkivar Hakon Grüner-Nielsen og senere (i tyverne) den berømte australske koncertpianist og komponist Percy Grainger. Alle slæbte de på en række rejser især i Jylland fonografen og valserne fra sted til sted, idet de lavede optagelserne hjemme hos den enkelte sanger eller spillemand.

I programmet kan du høre den pensionerede, videnskabelige medarbejder ved Dansk Folkemindesamling Svend Nielsen, som har forestået redigeringen af udgivelsen. Du kan høre komponisten og musikeren Morten Carlsen, som har restaureret de gamle valseoptagelser. Og du kan høre folkemusikeren Peter Uhrbrand, der stadig spiller den traditionelle Sønderhomusik og så kan du til sidste høre komponisten Anders Lauge Meldgaard aka Frisk Frugt, som har siddet med ørene nede i de gamle optagelser for at finde en særlig dansk lyd.

Boksen med de 5 cd’er og over 400 numre er udgivet på Dansk Folkemindesamlings forlag Forlaget Kragen, og du kan købe et eksemplar enten ved at bestille det på deres hjemmeside her.

viserpaavalse