Avantgardens lydarkiv startede med en pladesamler…

Radio Web Macba er Museu d’Art Contemporani de Barcelona’s radiofoniske tilbygning – en radiomagasin på nettet, der med udgangspunkt i museets skiftende udstillinger undersøger syntesen mellem internet, radioformidling og samtidskunst. Der er både traditionelle interviews eller samtaler med kunstnere, men mest interessante er måske de programmer, der handler om lydkunst eller lydkultur.

Med lydkultur mener jeg bl.a. serien ‘Memorabilia – collecting sounds with..’, der handler om at samle på plader eller lydobjekter, men hvor fortælleren og radioværten er samleren selv. Der er ikke noget formidlende mellemlægningspapir, men førstehåndserfaringen af at være besat af lyd og arkivering af lyd. Mit favoritprogram er med den amerikanske forfatter og amatør-arkivar Kenneth Goldsmith, der er grundlægger af det mest betydningsfulde online arkiv for eksperimenterende lyd og lydkunst med værker tilbage fra 1910′erne til i dag, nemlig det berømte Ubuweb.com. Goldsmith tager i programmet lytteren med igennem sin egen personlige historie som samler, og man forstår de forskellige stadier af at være besat af at købe plader, der i sidste ende udmynter sig i verdens største arkiv for avantgardistiske lydeksperimenter.

Du kan lytte til programmet i to dele her og her.

Ubuwebs hjemmeside kan du finde her, men så må du hellere melde dig syg på arbejde de næste par dage, da der er risiko for at bliver fuldstændig fanget i det store, forvirrende arkiv.

Radio Web Macba har også mange interessante programmer, som man burde bruge sin tid på. Nogle programmer er desværre kun på spansk, og selve hjemmesiden er besværlig at finde rundt på, men det lønner sig at være lidt tålmodig. God lytning her!