Radio som instrument #2 med Jørgen Teller

SNYKradio undersøger i dette program kortbølgeradioens potentiale som instrument, og vi henter hjælp hos den garvede danske eksperimentalmusiker- og komponist Jørgen Teller, der har inviteret på kaffe og radio i sit øvelokale på Frederiksberg.

Jørgen fortæller bl.a. om, hvordan han anvender kortbølgesignaler til at gøre den elektroniske musik mere organisk, og så skruer han gevaldigt højt op for at demonstre, hvordan man finder vej ind til kortbølgefrekvensernes dybe atmosfæriske støj.

Jørgen Teller kalder sig kortbølgeradio projekt for Lucky Ringston, og her arbejder han meget med kortbølgeradioens særegne lydunivers. Dette står på mange måder står i modsætning til, hvordan den amerikanske komponist John Cage i begyndelsen af 1940′erne først præsenterede radioen som et improvisationsinstrument, hvor det var radioens uforudsigelighed og radiostationernes banaliteter, der var i fokus.

Lucky Ringston lægger sig umiddelbart mere i forlængelse af den tyske elektroniske musiks fader Karlheinz Stockhausen, som i slutningen af 1960′erne komponerede indtil flere værker for kortbølgeradio, hvor interferensen og frekvensstøjens iboende æstetik stod tydligere frem.

Der er her SNYKradio starter udsendelse #2 om radioen som instrument – hvor kortbølgeradioens støj for lov at køre og vi blot skal læne os tilbage og forsvinde ind i det rum.

LINKS JEG HENVISER TIL I UDSENDELSEN:

Kortbølgeradio ved Universitet i Twente
Montage fra Cut ‘N’ Splice London af Jan Stricker og Kasper Vang
Londonmontage by janstricker

I UDSENDELSEN ANVENDES UDDRAG FRA:

  • William Basinski: “On A Frontier Of Wires” fra albummet Shortwavemusic (1998, Raster Norton)
  • Karlheinz Stockhausen: Pole (1970)
  • Percy Grainger: Free Music (1936)
  • Tetsuo Kogawa: optagelser af performancen “Inductancies”, Cut N Splice Festival 2010
  • Jørgen Teller: Lucky Ringston (http://www.jorgenteller.dk/shortwave.html)
  • Tod Dockstader: “Dada” fra albummet Aerial #1 (2002, SubRosa)
  • Kim Cascone: “Zephirum Scan” fra antologien An Anthology Of Noise & Electronic Music / Second A-Chronology 1936-2003 (2003, SubRosa)
  • John Cage: Radio Music (1956)

Programmet er tilrettelagt af Jan Høgh Stricker
Medvirkende: Jørgen Teller