Radio som instrument #1 med Pär Thörn

SNYKradio forfølger her et af musikkens mere aparte instrumenter – nemlig radioen – tilbage fra 1928 og frem til 2013, hvor den svenske kunstner Pär Thörn spiller på clock-radioer og båndoptagere.

Det er en historie, der på mange måder mimer udviklingen inden for den moderne og eksperimenterende musik, idet den deler sig i spor, som vi på mange måder kan nikke genkendende til: John Cage, der spiller på FM radioer og i det modsatte ringhjørne, Karlheinz Stockhausen, der anvender kortbølgeradioen.

Men det handler om mere en forskellen på langbølge og kortbølge radio, for til hver af disse apparater knytter sig en særlig musikalitet eller æstetik, som stadig træder frem den dag i dag.

SNYKradio møder i det første af to programmer om radioen som instrument den svenske kunstner Pär Thörn, der er meget reflekteret over sin brug af clock-radioer og båndoptagere, selvom det dyreste i hans instrumentering er stikdåsen, der fodrer radioerne med strøm, som han selv siger det. Han er nemlig – ligesom Cage – interesseret i de tilfældige situationer imellem kunster og publikum, som det ukontrollerbare instrument selv skaber.

Programmet er tilrettelagt af Jan Høgh Stricker
Medvirkende: Pär Thörn

Foto: © Anna-Maria Baur / transmediale & CTM