Med mikrofonen på rejse i Afrika

Musik kan rejse hurtigere end sprog og billeder over lange distancer og derfor sker der noget interessant i de kulturmøder og kontaktflader, der opstår i musikken. Men hvor den tidlige musiketnologi koncentrerede sig meget om den mere autentiske folkemusik, er der i dag nogle nye ting på spil, som er interessante at forske i og lytte til.

Derfor kan du i programmet høre optagelser fra bl.a. Zanzibar, Mali og Burkina Faso af stammedans, musikformen tarab eller lyden af høns, som du aldrig har hørt dem før. Musiketnologen Annemette Kirkegaard fortæller om, hvad musiketnologi egentlig er, og hvordan hun har rejst rundt i Afrika med sin mikrofon for at forske i kulturmøder i musik.

Men også musikeren og komponisten Anders Meldgaard aka Frisk Frugt har rejst rundt i Afrika for at indsamle musik. Resultatet af turen er kassettebåndet ”Supermelle anbefaler: musik fra Mali og Burkina Faso”, der er en slags audio postkort. Men præcis hvordan de to hver især har indsamlet ud fra forskelligt formål og øre, hvordan optagelserne kan bruges og hvad der adskiller en kunster og en musiketnolog i deres søgen efter musik og lyd, kan du høre mere om programmet.

Kamalen-ngoni-Shaka-Truck