Interview med CM von Hausswolff

Den svenske komponist, kunstner og kurator Carl Michael von Hausswolff har i mange år arbejdet med det auditive fænomen EVP – Electronic Voice Phenomenon – hvilket betyder at opfange og optage stemmer fra det hinsides med elektronisk udstyr. Siden slutningen af 80′erne har von Hausswolff eksperimenteret med forskellige metoder til at optage og fremdrage skjulte stemmer på locations over hele verden, og løbende er disse optagelser inddraget i hans kunstneriske virke og udgivet som CD eller vinyl. Bl.a. har hans udgivelse Operations Of Spirit Communication fra 2000 på det lille tyske pladeselskab Die Stads tiltrukket sig en del opmærksomhed.

SNYKradio mødte von Hausswolff i den anledning, at han inviteret til København for at spille nogle af sine EVP optagelser til Field Recording Festivallen i Cinemateket i december måned.

I interviewet kan du bl.a. høre om grundlæggeren af EVP, den svenske kunstner, arkæolog og ornitolog Friedrich Jürgensson, der tilbage i 1950′erne opdagede nogle unaturlige stemmer på sine spolebåndoptagelser af fuglesang. Du kan også høre lydoptagelser fra det værelse, hvori den amerikanske beatforfatter William S. Burroughs i 1951 skød og dræbte sin kone, angiveligt ved et vådeskud.

“Jeg er kommet til et punkt, hvor jeg ikke kan separere det naturlige fra det overnaturlige – snarere er det vel en interesse for det, som man ikke kan høre med det blotte øre. Man må på nogen vis lære sig at høre. Det har med hjernen at gøre, for den filtrerer automatisk bort det, som den ikke vil høre eller som den ikke behøver.”

Hør om det paranormales auditive verden med Carl Michael von Hausswolff

Mere information om von Hausswolff på cmvonhausswolff.net
Se Hausswolffs diskografi

Vært og tilrettelæggelse: Jan Høgh Stricker
www.snykradio.dk

Tak til Tobias Kirstein og Johannes Lund for at invitere von Hausswolff til Danmark, og for hjælp i forbindelse med interviewet.

I programmet spilles musik og lydoptagelser fra følgende (i kronlogisk rækkefølge) kunstnere og EVP udøvere:

 • Uddrag fra Lars von Triers serie ‘Riget’
 • Scanner: ‘Palae fore Memoire’: fra albummet Konstantin Raudive – The Voices Of The Dead, SubRosa, 2002
 • Raymond Cass: ‘The perfect example of EVP’: fra hjemmesiden  raymondcassfoundation.co.uk
 • Friedrich Jürgensson: ‘Example of EVP’: fra albummet “Friedrich Jürgensen – From the Studio for Audioscopic Research”, Fargfabriken and PARC, 2002 (adskillige eksempler brugt i indslaget fra samme udgivelse)
 • William S. Burroughs: ‘Present time exercise’: fra albummet “Break Through In Grey Room”, SubRosa, 1986
 • CM von Hausswolff: ‘Hallmonterrey’ (optagelse fra Bounty Bar i Mexico City), uudgivet
 • CM von Hausswolff: ‘Welcome (for F. Jürgensson og K. Raudive)’, fra albummet Konstantin Raudive – The Voices Of The Dead, SubRosa, 2002
 • Raymond Cass: ‘On Friedrich Jürgensson’: fra hjemmesiden raymondcassfoundation.co.uk
 • Jørgen Teller: ‘Lucky Ringston’, fra hjemmesiden jorgenteller.dk
 • CM von Hausswolff og Michael Esposito: “The Ghosts of Effingham”, Ash International og PARC, 2010
 • Lydklip med opfinderen Thomas Edison, 1927

Et klip med Friedrich Jürgensson, der på tysk forklarer sine EVP optagelser