Resonance104.4fm

Resonance104.4fm

Verdens første kunstradio station blev etableret af London Musicians Collective i 2002 som et alternativ til mainstream FM radio i Londonområdet.

De er siden da blevet en uundværlig institution for formidlingen af samtidskunst og især medie- og lydkunst i England, og de er respekterede over hele verden for deres høj lyttertal til ellers smal radio. Resonance har ligesom Reboot.fm deres vigtigste base på fm-båndet som en community radio, men deres hjemmeside og podcast er efterhånden blevet bedre tilgængeligt.

Og der er stor inspiration som radiolytter at hente i deres arkiverede udsendelser. Som de selv skriver på deres hjemmeside “Imagine a radio station like no other. A radio station that makes public those artworks that have no place in traditional broadcasting. A radio station that is an archive of the new, the undiscovered, the forgotten, the impossible.” SNYKradio anbefaler at lytte til Resonance og få nogle helt nye ører!

Klik ind på Resonance FM’s site og lyt her

RWM – Radio Web Macba

Radio Web Macba

RWM er et eksempel på en kunstinstitution – Museu d’Art Contemporani de Barcelona – der forsøger at udvide formidlingen af deres udstillinger med radiointerviews, auditive præsentationer og deciderede radioværker. Det undersøger mulighedsfeltet mellem internet, radio og kunst(udstillinger), og udnytter det konstante flux af kuratorer, kunstnere og teoretikere, der bevæger sig igennem museumsinstitutionen. Der nævnes i flæng: teoretikeren Judith Butler, kunstneren Allan Sekula, arkivaren Kenneth Goldsmith og den danske grafiker og forfatter Palle Nielsen. Selve hjemmesiden kan virke forvirrende, men hvis man forstår, at alle udsendelserne er underdelt i de 4 kategorier Sonia, Specials, Curatorial og Research, så har man overblik nok til at dykke ind i deres enorme og interessante arkiv.

RWM

Kunstradio

Kunstradio

Den østrigske Kunstradio har siden 1987 sendt eksperimental radio, radiokunst og lydkunst på den statslige kanal Österreich 1 kl. 23.05 søndag aften. Kunstradio er både arrangementer, festivaller, liveudsendelser, radioværker og formidlende programmer, som alle kredser om emner inden for litteratur, billedkunst, mediekunst, musik, performacekunst, netkunst og radio. En gammel bastion og et af moderskibene inden for den eksperimenterende radio i Europa, hvilket også kan ses på deres hjemmeside, der efterhånden er godt slidt. Du kan høre uddrag af udsendelser og værker, men hjemmesiden mest interessant som vidnesbyrd over kunstradioens opblomstring i takt med internettets udbredelse og muligheder.

Klik ind på Kunstradio her!

Reboot FM

reboot

Freies Künstlerradio aus Berlin! Den berlinske kunstradio Reboot.fm har siden 2010 eksisteret som både en internet og FM radiostation, drevet af frivillige kunstnere og aktivister som et eksperiment. Det er ikke-kommercielt kulturradio om emner inden for pop kultur, politik, elektronisk musik, kunst og kultur. En del af initiativet er også at aktivere lokalmiljøet, og på den måde er har Reboot.fm samarbejder med hundredevis af spille- og udstillingssteder i Berlin, såvel som mindre græsrodsagtige projekter. Reboot vil gerne være radioen for hele det kunstneriske og det alternative miljø i Berlin – derfor har deres programrækker stor spredning, men i deres arkiv kan du med al sandsynlighed finde noget for dig.

Klik ind på reboot fm her

SR c

Sveriges Radio

SR c er Sveriges Radios kanal og webportal for eksperimentel radio. Der produceres ikke længere programmer, men på siden her kan du lytte til over 200 værker af forskellige både svenske og internationale kunstnere. Værkerne bevæger sig i grænselandet mellem radioteater, musik, performance, hørespil og dokumentar. Desuden er der til nogle programmer eller værker tilknyttet et visuelt indhold; grafik, tegninger, animation eller video. Det er et tidligt web-bårent eksperiment i måden at lytte til radio på. Hjemmesiden er i overensstemmelse med et upædagogisk princip (som måske/måske ikke er radiokunstens anti-didaktiske princip), der gør det svært at lytte systematisk til deres udsendelser. I stedet må man slå sig løs og lytte uforpligtende på de forskellige programmer.

Klik ind og lyt på SR c’s programmer her

Free103point9

free103point

Free103point9 er en non-profit organisation med fokus på at kultivere og fremme såkaldt Transmission Arts og radiokunst generelt. På siden kan du finde information om alle de kunstnere, der i tidens løb har besøgt dem i upstate New York, og høre optagelser fra deres koncert og andre kommisionerede radioværker. Ligeledes er der et link til et live-stream, hvor optagelser fra deres arkiv kører i rotation.

Siden er mest egnet til at finde information om radiokunst og transmission art, og er ikke i sig selv et radiomagasin eller en lytteside. Alligevel kan du finde ret meget interessant lyd, hvis du leder lidt.

Klik ind og se mere på Free103point9 her

Aporee – Sounds of the world

Aporee

Radio Aporee Maps er et globalt lydkort (soundmap) dedikeret til field recording og andre relaterede praksisser. Det forbinder nemlig lydoptagelser og geografi og skaber derigennem en sonisk kartografi – et kort over verden, der bygger på lyd. Det indeholder et utal af optagelser fra urbane, rurale og naturlige miljøer og viser den auditive kompleksitet, der er i enhvert lydbillede, uanset hvor og hvornår det er optaget. Og så er det et offentligt, kollaborativt projekt, hvor alle uanset professionel baggrund kan bidrage.

Da Aporee er et radioprojekt, er hele kortet naturligvis også knyttet til en web-radio. Den sender i en uendelighed optagelser fra hele kloden i en nogenlunde tilfældig rækkefølge. En computerstemme meddeler imellem hver optagelse koordinaterne til, hvor i verden man nu befinder sig. Her begynder Radio Aporee Maaps at blive rigtig interessant som radio.

Det kan du lytte på Aporee sounds of the world her

Penn Sound – Radio Radio

Radio Radio

RadioRadio er en serie udsendelser produceret ved Pennsylvania University, der slet og ret spørger: er der plads til at eksperimentere i radioen? Tyve personer med forskellige baggrund inden for radio, lydkunst og performance svarer på på dette spørgsmål gennem samtale med produceren Martin Spinelli og præsentation af deres egne projekter. Lyt bl.a. til radiokunstner Gregory Whitehead, der fortæller om sine prisvindende (Prix Italia, Prix Futura) radioværker eller det allersidste interview med den britiske konkretdigter og performer Bob Cobbing, der døde i 2002. De 14 afsnit i RadioRadio serien er interessante forsøg på at invitere kunstnere indenfor i radioen, og lade den være et medium for andet end den didaktiske stemme. Serien blev i 2003 sendt for første gang på den London baserede eksperimentalradio Resonance104.4fm.

Du kan lytte til Penn Sounds udsendelser her

Her Noise Archive – Radio

Her Noise Archive

Her Noise er et arkiv, en turnerende udstilling og en række seminarer kurateret af kunsthistorikeren Lina Dzuverovic og tidligere redaktør af musikmagasinet The Wire Anne Hilde Neset. Projektets ambition er at undersøge musikhistorien i relation til køn og samtidig etablere et netværk af kvindelige kunstnere, der bruger lyd som medium. I arkivet finder du bl.a. Kim Gordon fra Sonic Youth, lydkunstneren Christina Kubisch eller danske Else-Marie Pade. På hjemmesiden findes ligeledes en række radioprogrammer, der har været sendt på Resonance104.4fm, og som tager udgangspunkt i Her Noise arkivet. Her kan man få et koncentreret indblik i arkivet og de kunstnere, som deltager i projektet. Programmerne antager også en kunstnerisk form, og er mere radiocollager end egentligt formidlende indslag.

Er man yderligere interesseret i radio med et fokus på kvinder og lyd, kan man passende lytte til podcastmagasinet Odd Girl Out Radio, der ligeledes fokuserer på kvindelige kunstnere i relation til lyd og musik.

Du kan lytte til Her Noise udsendelserne her

Ubuweb Radio – Avantgarde all the time

Ubuweb Radio

Ubuweb er avantgardens Robin Hood, som siden 1997 har set stort på ophavsrettigheder og tilladelser, og langsomt tilgængeliggør avantgardekunstneres lyd, video, performances osv. tilbage fra 1910′erne til i dag. Arkivet er et stort rod, der ikke har nogen synderlig respekt for kunsthistorikeres sindrige opdelinger af avantgarden i historisk- og neo-avantgarde, men der er masser af materiale. Som en måde at formidle arkivet på, har Ubuweb lavet en række radioprogrammer, ‘Avantgarde all the time’, hvor grundlægger af arkivet, forfatteren Kenneth Goldsmith, guider dig igennem særlige emner inden for avantgarden. Du kan podcaste de hidtidige 16 programmer, og lade dig hvivle ind en verden af obskur lyd.

Klik ind på Ubuweb og lyt udsendelserne her

Art on Air

Art on Air, Radiovenner

Art on Air er en internetradio tilknyttet det legendariske The Clocktower Gallery i New York. Over 5,000 timers radio inden for kunst, kuratering, ikke-kommerciel musik, mediekunst, spoken word osv. Ligesom RWM i Barcelona fokuserer Art on Air på de udstillinger og de kunstnere, der flyder igennem institutionen, men kigger man på listen over radioens serier, så kan man se, at de også beskæftiger sig indgående med auditive fænomener såsom “lost and found sounds” eller field recording.

Art on Air er meget ambitiøst og har – modsat meget internetradio – flere programmer med deciderede værter, hvilket gør det mere tilgængeligt at starte med som lytter. SNYKradio anbefaler eksempelvis serierne ‘Lost and Found Sound’ om efterladte bånd, forældreløse harddiske, tabte optagelser, skrald og tilfældig audio dokumentation etc. OG ‘Sound the Alarm’ om forskellige afarter af indie eller eksperimentalmusikken, pladeselskaber og nye udgivelser i New Yorks undergrund, vidende guidet af værten Elliot Stapleton.

Klik ind på Art on Air her

Radia FM

radia

RADIA er et internationalt netværk af forskellige kunst-radiostationer (20 stationer fordelt på 13 lande), der alle har et begær efter at bruge radioen som en kunstform. Tilgangen til kunst er vidt forskelligt – alt fra kommisionerede radioværker til eksperimental live-radio til dokumentarradio eller radioperformances. Som deres slogan lyder – “New and forgotten ways of making radio”. RADIA netværket er et samlingspunkt for størstedelen af de europæiske kunstradioer og et godt sted at starte, hvis man ikke kender så forfærdeligt meget til feltet. Desværre kan man ikke lytte direkte til indslag på deres side, men man skal i stedet linke sig videre til de forskellige radiostationers hjemmesider.

Læs og høre mere på RADIAs side her

Touch Radio

Touch Radio, Radiovenner

Det legendariske britiske label Touch Music har siden 1981 udgivet både bøger, kassettebånds-magaziner, musik, lydoptagelser etc. med bl.a. New Order, Robert Wyatt, Current 93, The Residents og Joseph Beuys. I de seneste år er selskabet også blevet synonymt med udgivelse af field recording som en kunstform, og det er bl.a. det, som den mindre radioproduktion, der er at finde på deres hjemmeside, ofte handler om. Her kan du lytte til en masse bidrag fra de kunstnere, som har tilknytning til selskabet. Blandt bidragsyderne er den svenske kunstner Leif Elggren, britiske field recording guru Chris Watson, danske lydkunstner Jacob Kirkegaard og den østrigske guitarist Fennesz.

Lyt til Touch Radios udsendelser her