Et sonisk verdenskort af field recording

Midt i december afholder Tobias Kirstein og Johs Lund i samarbejde med bl.a. Cinemateket, weekend-seminaret ‘Recordings’, der er to dage i med oplæg, afspilninger og performances inden for emnet ‘field recording’. Det er første gang i Danmark, at denne disciplin får så meget opmærksomhed, og derfor er der måske tvivl om, hvad field recording dækker og kan dække over.

Det er et broget felt, som allerede inden for seminarets paraply både indeholder Chris Watsons avancerede optagelser af natur og dyr til bl.a. David Attenboroughs berømte naturprogrammer på BBC og den svenske Carl Michael von Hausswolffs uhyggelige lydoptagelser af spøgelser (det såkaldte Electronic Voice Phenomenon, EVP). Det er her optagelsesudstyret, optagelsens perfektion og kildens utilgængelighed nogle gange går op i en højere enhed, så at personen bag optagelsen, teknikeren, bevæger sig ud af baggrundens skygge og frem i lyset som en kunstner.

Mindre kan også gøre det. Faktisk betyder field recording blot, at der er tale om en optagelse foretaget uden for et studie. Ude i virkeligheden, hvor væggene ikke er lyddæmpende isoleret, og hvor akustikken har frit spil. Det åbner for en helt anden tilgang til optagelse, hvori rejselyst, opfindsomhed og tålmodighed også spiller en rolle. Verden bliver til ens materiale.

Den tanke har Internet-radiosmagasinet Radio Aporee demokratiseret i deres projekt Radio Aporee Maps, der startede i 2006, og som er en slags globalt lydkort (soundmap) dedikeret til field recording og andre relaterede praksisser. Det forbinder nemlig lydoptagelser og steder og skaber derigennem en sonisk kartografi – et kort over verden, der bygger på lyd.

Du kan lytte med på det soniske verdenskort her 

Det indeholder et utal af optagelser fra urbane, rurale og naturlige miljøer og viser den auditive kompleksitet, der er i enhvert lydbillede, uanset hvor og hvornår det er optaget. Og så er det et offentligt, kollaborativt projekt. hvor alle uanset professionel baggrund kan bidrage. Det betyder også, at der stor variation i optagelserne, da hver field recorder træffer sine egne valg; om det er en samtale, en oplæsning af en historie eller blot en person, der bærer en mikrofon ned af gågaden en lørdag formiddag.

Da Aporee er et radioprojekt, er hele kortet naturligvis også knyttet til en web-radio. Den sender i en uendelighed optagelser fra hele kloden i en nogenlunde tilfældig rækkefølge. En computerstemme meddeler imellem hver optagelse koordinaterne til, hvor i verden man nu befinder sig. Det er næsten her, at projektet bliver rigtig interessant. Hvis man lader afspilleren køre og lytter sig igennem, opnår man hurtigt en fornemmelse for de forskellige strategier, som field recording kan have. Imens jeg har skrevet denne blogpost har jeg lyttet mig fra en domkirke i Tjekkiet til en forstad til Berlin og derefter til en simpel optagelse af Slotsholmen i København og til en bjerglandsby i Colombia. Og hver gang har jeg spidset øre.

Lyt til Aporee Radio her